Joulunvieton vaaratilanteet lemmikeille

TET-harjoittelija Ida TET-harjoittelija Ida

Lumihiutaleet tanssahtelevat hiljalleen kohti maankamaraa kylmässä talven viimassa, kun kaikennäköiset ja -kokoiset perheet valmistelevat jouluaan yhdessä ollen ja tehden. Joulukuusta koristellessa ja pipareita leipoessa saattaa kuitenkin yksi perheenjäsen jäädä taka-alalle kaiken touhotuksen keskellä: lemmikki. Moni ei tule ajatelleeksi lemmikkinsä oloja jouluvalmistelujen keskellä. Jouluna olisi kuitenkin nimenomaan tärkeää ajatella lemmikkinsä hyvinvointia, sillä monet joulun alla taloon ilmestyvät uudenlaisia tuoksuja, makuja ja tunteita herättävät asiat voivat aiheuttaa vaaratilanteita lemmikeille.

Ruokamyrkytysriskit

Kun pullien leipominen tulee siihen vaiheeseen, että pullataikina on valmis ja sen voi laittaa kohoamaan, voi hetkeksi istahtaa alas levähtämään glögin äärelle. Jos olet koiranomistaja, saatat pian kuulla keittiöstä, kuinka astia tipahtaa lattialle. Mennessäsi ripeästi katsomaan ihmetellen, mitä siellä oikein tapahtuu, huomaat koirasi syövän pullataikinaa. Ärähdät koirallesi ja otat pullataikinan lattialta. Pullataikinasta syöty osa alkaa kuitenkin kohota koiran vatsassa. Sivutuotteena tapahtuvassa käymisreaktiossa syntyy etanolialkoholia, joka on todella myrkyllistä koiralle. Koirasi pitää viedä mahdollisimman nopeasti eläinlääkäriin oksetettavaksi. Pahimmassa tapauksessa taikina voidaan poistaa jopa leikkauksella. Pullataikina on siksi tärkeä pitää kohoamassa sellaisessa paikassa, johon koira ei yllä.

Kissanomistajana puolestaan istahtaessasi alas glögihetkellesi saatat huomata, että kissasi järsii juuri ostamasi joulutähden terälehtiä. Häädät sen pöydältä ja katsot, vaurioituiko joulutähti pahastikin. Kukka on kuitenkin myrkyllinen niin kissalle kuin koirallekin, aivan kuten monet muutkin joulukukatkin. Jouluruusu, atsalea, hyasintti, amaryllis sekä tulppaani ovat kaikki myrkyllisiä eläimille. Joulukukat aiheuttavat voimakasta ärsytystä vatsassa ja limakalvoilla. Siitä seuraavia oireita ovat usein heikkous, ruokahaluttomuus ja vatsaoireet. Lemmikki pitää saada juomaan ja sen suu ja huulet kannattaa huuhdella vedellä täsmällisesti. Voimakkaammista oireista eläinlääkäriin pitää ottaa viipymättä yhteyttä.

Päästessäsi viimein glögisi ääreen, saattaa kissasi hypähtää olohuoneen pöydälle tai koirasi tulla pöydän luo nuuskimaan glögiäsi varten asettamiasi rusinoita ja manteleita. Häädät lemmikkisi kädelläsi huitoen. Ethän halua, että lemmikkisi syö herkkusi.

Rusinat ja viinirypäleet, joista rusinat valmistetaan, ovat myrkyllisiä sekä kissoille että koirille. Ne aiheuttavat myrkytysoireita jopa yhden kappaleen määrinä ja voivat aiheuttaa jopa äkillisen munuaisten vajaatoiminnan. Jotkut kissat ja koirat eivät kuitenkaan saa oireita rusinoista ja viinirypäleistä ja sietävät niitä. Omista lemmikeistäsi et voi kuitenkaan olla varma, joten kokeilu ei ole kannattavaa. Myös useimmat pähkinät voivat aiheuttaa myrkytyksiä eläimille ja siksi niitäkään ei kannata syöttää lemmikeille.

Glögin kanssa haluat nauttia suklaasta, joten murrat suklaalevystä palan suklaata, asetat levyn takaisin pöydälle ja laitat suklaapalasen suuhusi levittämään hitaasti suuhusi sulavaa makuaan. Koirasi kuitenkin yllättäen saattaa napata suklaalevyn pöydältä suuhunsa sinun meinatessasi tukehtua suklaapalaasi kauhusta, sillä suklaa on myrkyllistä eläimille jopa pieninäkin määrinä, jolloin lemmikistäsi voi tulla pahoinvoiva ja se voi saada vatsavaivoja. Myrkytysoireet voivat kuitenkin alkaa vasta parin päivän päästä. Lemmikillä voi olla hengitysvaikeuksia, lämmöstä johtumatonta läähätystä, lihasnykäyksiä, kouristuksia sekä vatsavaivoja. Lemmikki voi myös oksennella, jopa verta, ja olla levoton. Oireiden ehkäisemiksesi on tärkeää viedä koira tai mikä tahansa muu lemmikki äkkiä eläinlääkäriin oksetettavaksi. Lemmikille voi itse myös antaa hiilitabletin (1 g / 1 kg), joka hidastaa mahdollisen myrkytyksen etenemistä.

Kun pulla on noussut ja glögin maku hiipunut suustasi, päätät ottaa ksylitolipurukumin. Yrittäessäsi avata uutta jäykkää pakkausta, se yllättäen rävähtää auki ja purukumit lentävät lattialle. Utelias kissasi tai koirasi saattaa tulla nuuskimaan tai jopa maistamaan purukumejasi. Ksylitoli on kuitenkin todella vaarallista eläimille, sillä se aiheuttaa verensokerin nopeaa laskua eläimille, joka voi johtaa kuolemaan hoitamattomana. Lemmikki voi alkaa täristä ja kouristella, oksennella, tulla väsyneeksi ja olla levoton sekä nälkäinen. Ksylitolituotteet voivat vahingoittaa myös maksaa. Lemmikki kuuluu viedä eläinlääkäriin mitä pikimmiten ksylitolin syönnistä, aivan kuten kaikissa ruokamyrkytystapauksissa. Ksylitolituotteet kuuluu myös pitää lemmikin ulottumattomissa.

Kun jouluaatto viimein saapuu ja kinkku saadaan valmiiksi, saatat antaa siitä lemmikillesi herkkupalan. Kinkkurasva sekä muut rasvaiset ja suolaiset ihmisten ruuat voivat kuitenkin aiheuttaa vähintään vatsavaivoja lemmikkieläimille. Kinkun antaminen ei siksi kannata, vaikka lemmikki niin lihasta pitäisikin.

Kun istahdatte perheen tai hieman suuremmankin joukon kanssa olohuoneeseen odottelemaan Joulupukkia, saattavat piparit lähteä kiertoon. Lemmikille niitä ei kuitenkaan saa antaa, sillä pipareiden sisältämä sooda kerää lemmikin vatsaan ilmaa ja voi vähintään aiheuttaa epämiellyttäviä vatsavaivoja.

Tukehtumisvaarat

Kun Joulupukki tonttuineen sitten viimein tuo lahjat, niitä aletaan aukomaan innolla. Joulutunnelma on huipussaan ja lahjapaperit, narut, teipinpalaset, kääremuovit ja muovipussit lentävät huolimattomasti ympäri huonetta. Lemmikki voi kuitenkin tässä säheltämisessä soluttautua joukkoon ja alkaa leikkiä naruilla ja muilla löytämillään uusilla leluiksi sopivilla esineillä. Se voi kuitenkin helposti tukehtua niihin, ja siksi ne pitää kerätä heti pois. Jos kuitenkin lemmikki on saanut jo esineen kurkkuunsa ja haukkoo henkeään, pitää sen suu saada auki. Jos esine näkyy kurkussa, sen voi yrittää poistaa sormin. Jos se ei onnistu, voi pienikokoisen lemmikin nostaa ylösalaisin ja yrittää ravistaa sekä läimäyttää selkään. Jos lemmikki on liian suuri nostettavaksi, se kannattaa asettaa kyljelleen lattialle ja töytäistä kädellä voimakkaasti lemmikin rintalastan taakse niin monta kertaa, kunnes esine irtoaa. Jos lemmikki ei hengitä esineen irrottuakaan, elvytä.

Jos esine on kuitenkin päätynyt ruokatorveen jumiin, pitää lemmikki viedä ripeästi eläinlääkäriin. Esine voi johtaa suolitukokseen.

Lemmikki saattaa myös kiinnostua kynttilöistä muiden huomaamatta joulun vietoltaan. Jos kynttilän tuoksu miellyttää kissaa tai koiraa, voi se maistaa sitä. Kynttilöiden parafiini voi syötynä kuitenkin aiheuttaa vatsavaivoja ja palavat kynttilät palovammoja. Kissanomistajien pitää myös olla varovaisia kissojen leikkien kanssa ympäristössä, jossa on kynttilöitä, sillä kynttilät voivat kenenkään huomaamatta kaatua kesken leikin.

Yön lähestyessä ja vieraiden tehdessä lähtöä voi kissa tai koira päästä vapaammin tutkimaan ympäristöä, jossa uudentuoksuiset ihmiset juuri olivat oleilleet. Kiinnostusta saattaa myös herättää joulukuusi. Jos se tuoksuu lemmikistä hyvältä, se saattaa yrittää syödä sitä ja sen neulasia. Suuri määrä niitä voi aiheuttaa suolitukoksen, mikä tekee niistä vaarallisen.

Kuusenkoristeet puolestaan voivat saada lemmikin leikinvaiston heräämään, mutta ne voivat rikkoontua helposti, jolloin niiden palaset voivat rikkoa ikeniä, ruokatorvea, vatsalaukkua tai suolistoa.

Joulun aikaan on tärkeää ottaa rakas lemmikkieläin, oli se sitten kissa, koira, marsu, kani, lintu tai vaikka lisko, kaikelta touhotukselta huomioon juuri siksi, etteivät nämä tilanteet pääsisi koskaan tapahtumaan. Pidä lemmikistäsi hyvää huolta ja hemmottele sitä kohtuuden nimissä joulun aikaan.

Hyvää joulua kaikille eläinten ystäville!