Uusivuosi lemmikin kanssa

Jonna Jonna

Joulunvieton jälkeen on pian uusivuosi. Jokaisena vuonna saa lukea uudenvuoden jälkeen, kuinka on kateissa koira, joka lähti karkuun kuullessaan rakettien ampumista. Toivottavasti tänä vuonna niin ei tapahtuisi ja karkurit pysyisivät kotona. Tässä muutama vinkki paukkuarkojen koirien kanssa toimimiseen.

Raketteja saa alkaa ampumaan kuudelta, mutta moni aloittaa jo aikaisemmin. Käytä siis koira tarpeilla hyvissä ajoin ennen ampumisen alkamista. Pidä koira kokoajan kytkettynä. Älä myöskään ota koiraa mukaan katsomaan rakettien ampumista, vaikka koira ei ennen olisikaan pelännyt niitä. Se voi helposti säikähtää vierestä lähtevää rakettia.

Varaudu myös siihen, että rakettaja saatetaan ampua (luvatta) paria päivää ennen uudenvuodenaattoa.
Älä jätä pelkäävää koiraa yksin. Ääniä voi vaimentaa vähän laittamatta tv:n tai radion päälle ja ulkona välähtevät valot saadaan himmenemään sulkemalla verhot. Koiralle voi myös tarjota tekemistä, esimerkiksi luun pureskeltavaksi.

Jos koira pelkää, älä missään nimessä mene silittemään ja hyssyttelemään sitä. Tällöin vahvistat koiran pelkoa, käyttäydy siis mahdollisimman normaalisti. Anna koiran itse etsiä sopiva lepopaikka. Älä toru pelkäävää koiraa. Peloissaan koira saattaa esimerkiksi tehdä tarpeensa lattialle tai purra tavaroita.

Voit myös aloittaa ennen uuttavuotta koiraa totuttautumaan rakettien ääniin. Esimerkiksi youtubesta löytyy videoita hakusanoilla "fireworks noise for dogs", videoita, joissa kuuluu ilotulitteiden ääniä. Koiran totuttaminen tähän tapahtuu siten, että videota kuunnellaan ensin hiljaisella, samalla kun seurustelet koiran kanssa normaalisti. Äänen voimakkuutta voi nostaa sitä mukaan, kun koira ei reagoi ääniin edellisissä harjoituksissa. Jos koira reagoi, olet pitänyt ääntä liian kovalla. Tällöin palaa entiseen harjoitukseen ja hiljennät ääntä.

Toinen tapa on antaa koiralle makupala aina, kun se kuulee pamauksen videolla. Näin koira yhdistää äänen ja herkun, ja alkaa odottamaan "makupalaääniä". Tässä on kuitenkin todella tärkeää, ettet palkkaa koiraa silloin, jos se yhtään peloissaan äänistä.

Jos koiran ilotulitteiden pelko on todella voimakasta, eläinlääkäriltä voi kysyä rauhoittavaa lääkitystä uudenvuoden ajaksi.

Hyvää joulua ja erittäin hyvää uuttavuotta 2016 kaikille lukijoille ja lemmikeille! :)
-Jonna