Eläin ystävänä

Jonna Jonna

Eläinten kanssa toimiessa törmää edelleen usein "johtajuusajatteluun", jossa ihmisen kuuluisi olla eläimelle pomo. Itse en pidä tästä ajattelutavasta, vaan puhun mielummin ystävyydestä.

Ystävyys eläimen kanssa ei tarkoita sitä, ettei olisi rajoja ollenkaan. Aivan kuten ihmissuhteissakin, ei toiselta hyväksytä mitä tahansa käytöstä. Jos eläin käyttäytyy huonosti, siitä voi huomauttaa ja ohjata eläin tekemään toisin.
Tämä sama toimii myös toisinpäin, eläin näyttää kyllä jos sinä toimit niiden kanssa huonosti.
Kaikki eläimet puhuvat; niitä pitää vain osata kuunnella. Ne kertovat meille paljon asioita päivittäin.

Koska emme puhu samaa kieltä, meidän pitää toimia niin, että opetamme eläintä positiivisesti vahvistaen erilaiseen käyttäytymismalliin siten, että eläin tajuaa mitä siltä olemme vaatimassa. Jos eläin ei ymmärrä mitä haemme takaa, se ei voi osata tehdä kuten haluamme. Tällöin on todella epäreilua kohdistaa eläimeen esimerkiksi fyysistä väkivaltaa.

Kuvittele, että olisit maassa jossa kukaan ei ymmärrä sinua. Muut ihmiset puhuvat kieltä josta et tajua sanaakaan ja kun et käyttäydy miten he haluavat, he lyövät sinua jotta ymmärtäisit. Tältä eläimestä tuntuu, kun haluamme sen tekevän jotain mitä emme sille ole opettaneet.

Yhdessä eläimen kanssa voidaan etsiä oikea tapa toimia, tehdään kompromisseja ja etsitään mikä toimii palkkana parhaiten. Joillekin palkkana toimii herkut, toiselle leikki, toiselle ihmisen luo pääseminen, toiselle se, että saa hetken olla yksinään ja seuraavalle voi taas toimia paremmin joku muu asia. Kun opit kuuntelemaan ja opit tuntemaan eläimen, osaat kyllä etsiä sen juuri teille sopivan tavan toimia.

Omat eläimet oppii usein tuntemaan niin hyvin, että huomaa ihan pienistäkin asioista, että kaikki ei ole nyt kunnossa. Vieraiden eläiten kanssa tätä ei huomaa yhtä helposti, mutta tässä voidaan kehittyä.

Kun on voittanut eläimen luottamuksen, siitä saa ikuisen ystävän. Eläin ei pyydä sinua muuttumaan vaan rakastaa pyyteettömästi, juuri sellaisena kuin olet. Joillekin ihmisille eläin voi olla ystävänä tärkeämpi kuin toinen ihminen ja ikinä ei pitäisi mennä vähättelemään, kuinka tärkeä eläin on.

Huonon päivän jälkeen mikään ei saa yhtä hyvälle mielelle kuin se, kun oma lemmikki on innoissaan kotona vastassa ja on aina yhtä iloinen nähdessään sinut.Minulle omat lemmikkini ovat parhaita ystäviäni ja uskon, että on monelle muullekin. 
 
-Jonna