Apua, lemmikissäni on punkki

Punkit ovat täällä taas. Niitä tulee pihanurmikolta ja rantaheinikosta, eikä niitä voi mitenkään estää. Vai voiko?

Apteekeista löytyy lukuisia tuotteita, joita laitetaan lemmikin iholle ja ne häätävät punkit tiehensä. Hyllyiltä löytyy myös punkkipantoja. Sopivaa tuotetta kannattaa tiedustella myyjältä. Punkinhäätöaineiden lisäksi eläimelle kannattaa tehdä punkkisyyni päivittäin. Erityisesti syyniä tarvitaan, kun on liikuttu metsässä, heinikossa tai muualla, mistä punkkeja voi saada.

Kesälomalaisten tavoin punkit viihtyvät erityisesti Ahvenanmaalla ja saaristossa. Punkin tunnistaa pyöreästä, tummasta ja hämähäkkimäisestä kehostaan. Sillä on lyhyet jalat ja pahat mielessä.

Punkki on kiinni, kuinka irrotan sen oikein?

Kun punkki kiinnittyy ihoon, se alkaa imeä verta ja paisua moninkertaisiksi. Silloin se saattaa myös levittää tauteja, kuten borrelioosia. Punkki kannattaa irrottaa mahdollisimman pian. Parhaiten sen saa pois punkkipihdeillä, joita löytyy apteekin hyllyiltä. Jos punkkipihtejä ei ole, eikä apteekki satu olemaan naapurissa, punkin voi irrottaa tarttumalla sitä läheltä päätä pinseteillä tai sormilla ja kiertämällä sitä varovasti irti tai nostamalla sitä suoraan ylöspäin. Punkkipihdit ovat kuitenkin parempi keino, sillä puristuksissa oleva punkki saattaa päästää taudinlevittäjää lemmikkiin. Puhdista ja seuraa tilannetta

Kun punkki on otettu irti, paikka on hyvä puhdistaa antiseptisellä puhdistusaineella. Seuraa purema-alueen ihoa muutaman päivän ajan. Alue tulehtuu helposti, sillä osia punkin sahalaitaisesta imukärsästä saattaa jäädä ihoon. Jos ihoon tulee punainen rengas, ota yhteyttä lääkäriin.

Älä tee näin!

Joskus kuulee punkin tukehduttamisesta rasvan avulla, mutta unohda se. Punkki ei tukehdu, sillä se ottaa happea pääosassa ja pärjää hyvin vähällä ilmalla. Rasva ei irrota punkkia, mutta punkki saattaa oksentaa sen vuoksi – ja näin vapauttaa tautia lemmikkiin.

Punkkivapaata kevättä ja kesää kaikille!