Eläineettinen matkustaminen

Pidä eläimistä huolta -myös lomalla

Kevät on jo pitkällä ja kesäloma häämöttää. Myös lomamatkoilla, niin kotimaassa kuin ulkomailla, on hyvä pitää mielessä eläinsuojeluasiat. Saatat kohdata matkasi aikana erilaisia tilanteita, joissa ei vaikuta päällisin puolin olevan eläinsuojelullisia ongelmia, mutta taustalla piilee usein vakavia eläinten laiminlyöntejä. Turisteja houkutellaan eläinten avulla antamaan rahaa, josta ei mene lanttiakaan eläinten hyvinvoinnista huolehtimiseen vaan ainoastaan ihmiselle itselleen.

Miten voit matkustaessasi vaikuttaa eläinten hyvinvointiin?

Osallistu vain eläinystävällisiin tilaisuuksiin. Eläinsirkukset ja delfinaariot eivät ole eläinystävällisiä paikkoja, joten niitä kannattaa välttää. Monissa maissa eläinarhojen olot ovat vähintäänkin arveluttavia. Eläimet elävät pienissä ja virikkeettömissä häkeissä, joissa jokainen päivä on samanlainen. Ainoastaan häkin toisella puolen tuijottavat ihmismassat vaihtuvat. Kannattaakin pohtia mitä tarkoitusta palvelee, jos menee vierailemaan eläintarhassa.

Kiinnitä ravintolassa huomiota siihen, mitä syöt. Huomioi erityisesti onko ruoka valmistettu uhanalaisesta lajista. Tuliaisia ostaessasi huomioi tuotteen materiaali, vältä ostamasta eläinperäisiä tuotteita. Useissa maissa turisteille tarjotaan mahdollisuutta otattaa kuva itsestään jonkin eläimen kanssa: vaatteisiin puetun apinan tai muun villieläimen kanssa. Älä sorru tähän, sillä eläimiä kohdellaan usein huonosti. Jos suunnittelet sukellus- tai snorklausreissua, muista ottaa huomioon korallit ja simpukat. Ne vahingoittuvat helposti, ja niiden toipuminen saattaa kestää vuosikausia, joissain tapauksissa toipuminen ei ole lainkaan mahdollista.

Jos kohtaat matkasi aikana jotain eläinsuojelullisesti arveluttavaa, voit olla yhteydessä paikalliseen poliisiin, paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen tai matkalta palattuasi SEYhyn. SEY on Maailman Eläinsuojelujärjestö WSPA:n jäsenjärjestö. WSPA toimii ympäri maailman eläinten olojen parantamiseksi. WSPA:n kotisivuilla voi tehdä ilmoituksen, jos on matkalla havainnut eläinsuojelullisia ongelmatilanteita. Myös SEY voi tehdä ilmoituksen puolestasi. Mikäli mahdollista, tilanteeseen on syytä puuttua paikanpäällä, mutta mukana olevien vanhempien kannattaa hoitaa asia.

Pidetään siis eläimistä huolta myös lomilla.