Pikkulintujen ruokkiminen

”Tsirp tsirp!”

Kun pikkulintu lehahtaa pihapuuhun laulelemaan, tekisi mieli houkutella se luokse ruuan avulla. Kuka nyt ei olisi haaveillut, että pikkulintu istahtaisi sormelle kuten elokuvissa? Tämä ei kuitenkaan kannata ollenkaan. Linnut ovat osa luontoa eikä niille ole luontaista, että ne ovat lähellä ihmisiä.

Talvisin kuitenkin kun maa kuuroutuu ja ilma viilenee kirpeän kylmäksi, pikkulintujen luontainen ravinto vähenee. Madot jäävät jäisen maan alle ja marjat katoavat kasvien kuolevien maanpäällisten osien mukana pois. Silloin lintujen ruokkiminen kannattaa, mutta niille luonnollisella tavalla. Oivia ruokia linnuille ovat

  • auringonkukansiemenet
  • maapähkinät
  • kaura
  • hirssi
  • rasva ja tali
  • marjat
  • sekä rasvasiemenseospallot ja -pötköt.

Hyvä ruokintapaikka koostuu useista ruokintapisteistä, jotka on sijoitettu lyhyen välimatkan päähän toisistaan vähentämään lintujen välistä kilpailua. Ruokintapisteitä voivat olla esimerkiksi muutamat suuremmat ruokinta-automaatit riittävän välimatkan päässä toisistaan, talipallo- tai rasvapötkötelineet, muutama pieni ruokinta-automaatti tai nämä kaikki samalla ruokintapaikalla.

Ruokintapaikan kannattaa olla tarpeeksi lähellä taloa, jotta sitä voi tarkkailla ikkunasta, mutta kuitenkin samalla tarpeeksi kaukana, noin kymmenen metrin päässä talosta, etteivät linnut ole aivan ikkunan vieressä ja päädy liian lähelle ihmisiä, myöskään mahdollisten ohikulkijoiden lähettyville. Lisäksi ruokintapaikka kannattaa sijoittaa riittävän suojaiselle paikalle, lähelle yksittäistä puuta tai useampaa, jotta linnuilla on turvallinen olo erossa viimasta ja pedoista.

Ruokintapaikan pystytettyään siitä kuuluu myös pitää huolta. Se pitää täyttää ruuan loppuessa ja siivota tarpeeksi usein, etteivät taudit pääse leviämään. Lintujen ruokinta kuuluu lopettaa kevään tullessa, kun linnut pystyvät taas itse hankkimaan ravintonsa luonnosta. Linnut eivät ole riippuvaisia ihmisten huolenpidosta ja pärjäävät silloin omin avuin. Lisäksi on tärkeää muistaa, että oman ruokinta oman pihan ulkopuolella tai taloyhtiössä ei ole välttämättä sallittua ellei siitä neuvotella erikseen muiden asukkaiden kanssa.

Kirjoittaja on SEYn TET-harjoittelija Ida