Yleistä

Kissa ajattelee ihmisestä: Tuo ruokkii minua, minun täytyy olla jumala.

Koira ajattelee ihmisestä: Tuo ruokkii minua, tuon täytyy olla jumala.Koiraa ei kutsuta turhaan ihmisen parhaaksi ystäväksi. Se on uskollinen ja kiltti eläin, joka on parhaimmillaan paitsi ystävä myös tärkeä perheenjäsen. Koiran hankkiminen merkitsee 10–15 vuoden sitoutumista. Koiran hoitamiseen menee aikaa ja rahaa. Hankintahinta on aina vain pieni osa koiranpidon kuluista.

Koiran perustarpeisiin kuuluvat vesi, hyvälaatuinen ruoka, perhe-elämä, toiminta, liikunta ja riittävä lepo. Onnellinen koira saa paljon rakkautta ja koiramaista tekemistä. Se oppii mielellään uusia temppuja ja nauttii yhdessä puuhailemisesta. Sitä pitäisi myös ulkoiluttaa ainakin 3–4 kertaa päivässä – säästä riippumatta.

Suomessa on yli 400 koirarotua ja roppakaupalla erilaisia sekarotuisia koiria. Koiraa valitessa tulee ottaa selvää eri rotujen ja niiden yhdistelmien luonteesta, liikunnantarpeesta, toiminnanhalusta, metsästysvaistosta, sairauksista, turkinhoidosta ynnä muusta. Pelkän ulkonäön perusteella koiraa ei pidä ottaa.

Ennen koiran hankintaa tulisi aina miettiä:

  • Onko meillä tilaa koiralle?
  • Mitä koiran kanssa aiotaan harrastaa?
  • Tarvitaanko metsästyskoira vai olisiko seurakoira parempi?
  • Halutaanko perheeseen pentu vai sopisiko aikuinen koira paremmin?
  • Uros vai narttu?

Maailmasta löytyy myös paljon hylättyjä tai muusta syystä uutta kotia etsiviä koiria, joista voi saada oikein hyviä perheenjäseniä. Niihin voi liittyä omia ongelmia, mutta täysin toivotonta koiraa ei ole – pitää vain osata hakea apua.

Lisää koirista ja koirien hoitamisesta voit oppia Ellu-eläintaitokurssin lajikurssilla.