Ympäristö

Vain harvat koirarodut pärjäävät ulkona ympäri vuoden ja niilläkin tulee olla aina lämmitetty koppi ja sulaa vettä saatavilla. Ulkona asustava koirakaan ei saa unohtua häkkiinsä, sillä se tarvitsee ihmisen seuraa ja tekemistä niin kuin sisäkoiratkin.

Pääasiassa koiran paikka on sisällä sen omien ihmisten luona. Siellä sillä pitää olla turvallinen, pehmoinen ja rauhallinen paikka, jossa se voi olla kenenkään häiritsemättä. Nukkumispaikka on sitä parempi mitä lähempänä se on sen omaa ihmistä. Jos kerran päästetään sänkyyn, koira pitäisi aina päästää sänkyyn; koiran kanssa on oltava johdonmukainen.


Koiralle on aina oltava puhdasta vettä tarjolla. Ruokapaikan pitää olla rauhallinen ja turvallinen, jossa se voi syödä rauhassa. Kupin pitää olla tarpeeksi painava, ettei se siirry koiran syödessä. Kupista ruokkimisen ohella olisi hyvä virikkeistää koiraa ruuan avulla. Erilaiset ruuan etsimis- ja pilkkomistehtävät sekä esimerkiksi kong-lelu, jonka sisälle voi laittaa mössöruokaa koiran nuoltavaksi, ovat rauhoittavaa ja lajinomaista tekemistä mille tahansa koiralle. ELLU-kurssilla käydään läpi virikkeistämisen tärkeitty ja pohditaan helppoja arkipäivän virikkeistämiskeinoja.

Muista! Luontaisetuna koiranomistajan kotiin kuuluvat mm. koirankarvat ja kuraiset tassunjäljet.