Gerbiili

YLEISTÄ GERBIILEISTÄ

Gerbiilit ovat kaivamisen ja silppuamisen mestareita. Ne ovat päivävirkkuja ja vilkkaita jyrsijöitä, jotka tarvitsevat paljon tilaa ja jyrsittävää. Terraarion pohjalla pitää olla paksusti puruja, joita ne voivat kaivaa (niin paksusti, että gerbiili pystyy kokonaan kaivautumaan ja tekemään tunneleita kuivikkeisiin, vähintään 20 cm kerros). Lisäksi ne tarvitsevat oksia ja pahvirullia leikkimiseen ja jyrsimiseen.

Yksinäinen gerbiili on onneton ja tarvitsee seurakseen samaa sukupuolta olevan lajitoverin. Gerbiili on siisti ja hajuton. Se elää noin 2–3 vuotta.

Gerbiilit tunnetaan myös lempinimellä aavikkohiiri, aavikkorotta ja hyppyrotta.

Gerbiilin luonne

Gerbiili on sympaattinen päiväeläin, joten siitä on hyvin seuraa omistajalleen. Se on valmis aloittamaan leikkimisen, kun ihmiset tulevat kotiin koulusta tai töistä ja leikkivät mielellään mm. temppuradoilla. Vikkelät gerbiilit kannattaa opettaa käsittelyyn aivan pienestä pitäen. Tuntiessaan olonsa tukalaksi, ne voivat nipistellä pienillä hampaillaan.

Gerbiilit ovat laumaeläimiä ja niillä on aina oltava ystävä tai ryhmä samaa sukupuolta edustavien kanssa. Ne eivät juuri ääntele, mutta rummuttavat nopeasti takajaloillaan varoittaessaan lajitovereitaan lähestyvästä vaarasta.

Gerbiilien kimppakoti

Gerbiilien kodiksi sopii parhaiten suuri terraario tai vanha akvaario vähintään kokoa 70 x 70 kahdelle gerbiilille. Terraarion korkeuden tulee olla vähintään 45 cm. Kannen on oltava pienireikäistä verkkoa ja niin painava, etteivät gerbiilit pääse livahtamaan pakoon. Häkki ei ole hyvä, sillä gerbiilien kaivaessa puru pääsee leviämään asuntoon. Gerbiilit myös pureskelevat kaltereita, jolloin sen kuonosta voivat karvat kulua pois. Käyttäytymisongelmiin auttaa usein riittävän suuri ja virikkeellinen tila.

Gerbiilit ovat siistejä eläimiä, jotka peseytyvät mielellään kylpyhiekassa. Gerbiileillä tulee olla mahdollisuus kylpeä päivittäin hienojakoisessa hiekassa. Hiekka-astian on oltava niin suuri, että eläin mahtuu pyörimään siinä kunnolla.

Terraarion tarvikkeet:

  • juomapullo
  • ruokakuppi
  • pesämökki (jokaisella gerbiilillä oma mökki)
  • pehmeää kuiviketta noin puoleen väliin terraariota
  • iso kasa heinää ravinnoksi ja pesämateriaaliksi
  • virikkeitä: putkiloita, wc-paperirullia, pestyjä maitotölkkejä, kiipeilyoksia (ei muovisia)
  • erikseen pidettävä astia, jossa on kylpyhiekkaa (eläinkauppojen harmaata hienojakoista chinchillahiekkaa), johon gerbiilit nostetaan päivittäin kylpemään.

Gerbiilien ravitsemus

Gerbiilien perusruokavalio koostuu siemenensekoituksista ja pelleteistä. Lisäksi niille on annettava tuoretta ja hyvin pestyä ravintoa, kuten porkkanaa, kurkkua, marjoja ja omenoita. Eksoottisia hedelmiä gerbiileille ei saa antaa. Gerbiili tarvitsee muutamana päivänä viikossa myös proteiinipitoista ravintoa kuten vähärasvaista lihaa, munia, koiran tai kissan kuivamuonaa. Perusruokaa, kuten pellettejä ja jyviä, on oltava koko ajan tarjolla. Muuta ruokaa esim. aamuin illoin.

Ruualla virikkeistäminen on hyvin helppoa ja lisää gerbiilien hyvinvointia pienellä vaivalla. Sen sijaan, että ruoat laittaisi aina kippoon, niitä voi asetella terraarion pohjalle ja antaa eläimen etsiä eväänsä, aivan kuten sen villit sukulaiset tekevät luonnossa.

Gerbiilien hampaat eivät saa kasvaa liian pitkiksi, joten gerbiileille tulisi antaa myös kovaa purtavaa, esim. lehtipuun oksia. Kuivaa heinää on myös aina oltava saatavilla.

Omien papanoiden syöminen on olennaista gerbiilien hyvinvoinnille eikä sitä saa missään tapauksessa estää.