Hamsteri

YLEISTÄ HAMSTEREISTA

Lemmikkeinä pidettäviä kääpiöhamstereita on neljää lajia, joista kaikki ovat ennemmän tai vähemmän epäsosiaalisia. Yksineläjän pakottaminen samaan asumukseen toisen erakon kanssa johtaa rajuihin taisteluihin ja toisen eläimen kuolemaan.

Syyrianhamsteri eli kultahamsteri on töpöhäntäinen yksineläjä, joka ei siedä lajitovereita. Kiinankääpiöhamsteri on erakko, jota tulee pitää aina yksin. Talvikko (venäjänkääpiöhamsteri) asutetaan pääsääntöisesti aina yksin. Roborovski (eli aavikkohamsteri) saattaa tulla toimeen lajitoverien kanssa, jos ne ovat kasvaneet yhdessä pienestä pitäen, esim. samaa sukupuolta olevat sisarukset tai emo ja tyttäret tai isä ja pojat. Campbellit (eli mongolianaavikkohamsterit) tulevat epätodennäköisemmin toimeen keskenään.

Yhdessä asuvia hamstereita on tarkkailtava jatkuvasti ja ne on erotettava toisistaan välittömästi ja pysyvästi, jos niissä havaitaan tappelun jälkiä, esim. puremajälkiä (hamsterit ovat yöeläimiä ja mahdolliset tappelut käydään yöaikaan. Puremajälkiä voi olla hankalaa havaita turkin alta).

Hamsterit ovat yöeläimiä, joita ei saa herättää väkisin päiväuniltaan. Muutenkin niitä tulisi käsitellä erityisen rauhallisesti ja hellävaraisesti. Iltahämärässä ne aloittavat tarmokkaan touhuamisensa. Ne ovat uteliaita ja aina valmiita lähtemään luvattomillekin tutkimusretkille häkistään.

Hamsterit elävät noin 1,5–3 vuotta.

Hamsterin luonne

Hamsteri on ilta- ja yöaktiivinen. Paras aika seurustella sen kanssa on illalla. Hamsteri on hyvin siisti eläin ja lähes hajuton eläin.

Hamstereita tulisi käsitellä hellästi ja rauhallisesti, varsinkin niiden juuri herätessä. Käteen niiden tulisi antaa nousta itse. Ne ovat uteliaita eläimiä, joilla on huono näkö. Siksi on oltava erityisen varovainen, etteivät ne putoa.

Iltaisin niiden tulisi antaa olla vapaana, valvonnan alla, tutkimassa paikkoja. Nukkuvaa hamsteria ei saa häiritä. Herätessään ne ovat kiukkuisia, mutta pääosin ne ovat luonteeltaan leppoisia. Ne osaavat ”rääkyä” pelästyessään ja ääni saattaa pelästyttää omistajan. Kun ne narskuttavat hampaitaan, ne ovat tyytyväisiä.

Hamsterin kotivaatimukset

Hamsterit viihtyvät usein häkissä, mutta kääpiöhamstereille tulisi hankkia terraario, sillä ne pitävät kaivamisesta. Häkin on oltava vähintään 80x40 cm ja korkeuden 30 cm ja se laitetaan vedottomaan paikkaan, johon ei paista suoraan aurinko. Häkki siivotaan noin kerran viikossa. Siivouksen yhteydessä vaihdetaan kaikki kuivikkeet ja pohja huuhdellaan lämpimällä vedellä.

Häkin tarvikkeet:

  • mökit hengittävästä materiaalista (jokaisella hamsterilla oma mökki)
  • vessalaatikko
  • putkilot
  • keraamiset ruokakupit kuivalle ja tuoreruoalle
  • omenapuun tai pajun oksia jyrsimistä varten
  • pölyämätöntä ja imukykyistä pohjakuiviketta paksusti pohjalle
  • pesäntekomateriaalia
  • niin paksu kerros kuiviketta, että hamsteri pystyy kaivautumaan siihen kokonaan. On varottava, ettei keraamisia ruokakuppeja, pesämökkejä tms. aseteta kuivikkeiden päälle niin, että ne voivat romahtaa eläimen päälle sen ollessa kaivautuneena.
  • kääpiöhamstereilla tulee olla päivittäin mahdollisuus kylpeä hienojakoisessa hiekassa. Hiekka-astian on oltava niin suuri, että hamsteri mahtuu pyörimään siinä kunnolla.

Hamsterin ravintovaatimukset

Hamsteri on kaikkiruokainen, mutta liian sokerisia, rasvaisia tai maustettuja ruokia sille ei saa antaa. Jyväseoksen lisäksi sille tulisi tarjota vihanneksia ja hedelmiä, maito- ja lihatuotteita sekä kovaa purtavaa, sillä jyrsittäväksi tarkoitetut hampaat tarvitsevat sitä. Sille voi myös antaa nokareen tavallista miedosti maustettua kotiruokaa. Perusruokaa, kuten pellettejä ja jyviä, on oltava jatkuvasti saatavilla.

Ruualla virikkeistäminen on hyvin helppoa ja lisää hamstereiden hyvinvointia pienellä vaivalla. Sen sijaan, että laittaisit ruoat aina kippoon, niitä voi asetella häkin/terraarion pohjalle ja antaa eläimen etsiä eväänsä, aivan kuten sen villit sukulaiset tekevät luonnossa. Hamsteri kerää ruokaa poskipusseihinsa ja piilottaa sen.

Omien papanoiden syöminen on olennaista hamsterin hyvinvoinnille eikä sitä saa missään tapauksessa estää.