Hiiri

YLEISTÄ HIIRISTÄ

Hiiret ovat vikkeliä hämärässä liikkujia, joita on mukava katsella. Ne kesyyntyvät helposti ja viihtyvät terraariossaan, kunhan niillä on reilusti tilaa, tunneleita, pesäkoppi ja paljon pehmeää paperia sen sisustamiseen. Hiiri ei viihdy yksin, vaan on paljon tyytyväisempi esimerkiksi poikuetoverin kanssa. Hiirissä on yksi huono puoli: varsinkin urosten virtsa haisee vahvasti ”hiireltä”. Ahkera siivoaminenkaan ei yleensä auta siihen. Hiiret elävät noin 1–2 vuotta.

Hiiren luonne

Pienet hiiret ovat kilttejä ja purevat vain harvoin. Ne eivät myöskään vaadi kovin suurta asuintilaa. Ne piipittävät yleensä vain pelästyessään tai ollessaan vihaisia ja ennen kaikkea silloin, kun joku satuttaa niitä.  Hampaiden narskuttelu on hiirellä ja rotalla epävarmuuden tai pelon merkki.

Hiiret ovat laumaeläimiä ja niitä tulisi aina hankkia pareittain tai pienessä ryhmässä. Uroshiiriä ei kuitenkaan voi laittaa samaan terraarioon, sillä ne tulevat harvoin toimeen keskenään ja voivat taistella erittäin rajusti.

Terve hiiri on utelias ja vilkas ja tekee mielellään tutkimusmatkoja suureen maailmaan. Ne oppivat nopeasti kiipeämään omistajansa käteen ja sieltä olkapäälle. Ne myös nauttivat silittelystä ja pitävät korvan takaa rapsuttelusta. Huolehdi, että hiirellä on mahdollisuus päästä jaloittelemaan turvalliseen paikkaan, josta se ei pääse katoamaan.

Hiiret tykkäävät puuhailusta ja niille voi tehdä pahvirullista ja -rasioista esimerkiksi labyrintin, jonka päässä odottaa hyvältä tuoksuvaa herkkua.

Hiiren kotitoiveet

Hiiren kodiksi sopii parhaiten terraario, johon on laitettu kiipeily- ja kaivamismahdollisuuksia. Pohjalle tulee kuiviketta, kasa heinää tai olkea. Virikkeeksi hiiri kaipaa erilaisia tasoja, kiipeilypuun ja putkistoja. Suositeltava asumuksen koko 1-4 hiirelle on vähintään 50 x 70 cm. Terraariolle valitaan rauhallinen paikka, jossa ei ole vetoa tai suoraa auringonpaistetta. Turvallisen luolan tuntua terraarioon saa, kun osa siitä peitetään tukevalla kankaalla.

Terraario kannattaa pitää erityisen siistinä, koska hiiren virtsa haisee erityisen voimakkaalle. Hajuun voi auttaa se, että laittaa terraarioon kyljelleen lasipurkin, jota hiiret oppivat käyttämään vessana.

Terraariossa on oltava ainakin:

  • kuppi ja juomapullo
  • mökki (jokaisella hiirellä oma mökki ja yhden mökeistä oltava niin suuri, että kaikki hiiret mahtuvat sinne samaan aikaan)
  • putket ja muut virikkeet
  • kiipeilyyn oksia
  • tyhjiä wc-paperirullia ja erilaisia pahvilaatikoita
  • kuohkealastuista kutterinpurua tai höylänlastua
  • pesämateriaalia

Mitä hiiret syövät?

Hiiret ovat taipuvaisia lihomaan, joten sen kanssa kannattaa olla varovainen. Ne ovat kaikkiruokaisia sekasyöjiä, joiden ruokavalio koostuu sekä kasvi- että eläinkunnan tuotteista. Mutta mitä tahansa sille ei kannata syöttää!

Siementen ja pellettien lisäksi hiirelle tulisi antaa myös tuoretta ruokaa esim. kiinankaalia, omenaa, kurkkua, tomaattia, päärynää ja salaattia. Tuore ruoka on pestävä tai kuorittava huolella. Silloin tällöin hiirelle voi antaa myös puuroa, perunamuusia ja kuivaa leipää nakerrettavaksi. Nakertaminen tekee hyvää hiiren hampaille. Hiirelle on myös hyvä tarjota proteiinipitoista ravintoa pari kertaa viikossa, esim. vähärasvaista lihaa tai munaa.

Perusruokaa, kuten pellettejä ja jyväsekoitusta, on oltava koko ajan tarjolla. Tuoreruokaa tarjotaan päivittäin, esim. aamulla ja illalla. Juotavaksi annetaan aina vain vettä.

Ruualla virikkeistäminen on hyvin helppoa ja lisää hiirten hyvinvointia pienellä vaivalla. Sen sijaan, että ruoat laittaisi aina kippoon, niitä voi asetella häkin/terraarion pohjalle ja antaa eläimen etsiä eväänsä, aivan kuten sen villit sukulaiset tekevät luonnossa.

Omien papanoiden syöminen on olennaista hiiren hyvinvoinnille eikä sitä saa missään tapauksessa estää.