Nakki lautasella

Mistä ruoka tulee?
Nakki lautasella

Elina Lappalainen
Christel Rönns

Tammi
48 s.

Elina Lappalaisen teos ”Mistä ruoka tulee?” kertoo faktapitoisesti suomalaisesta eläintuotannosta. Kirjassa serkukset Aleksi ja Emilia vierailevat Emilian eläinlääkäri isän kanssa erilaisilla tuotantotiloilla. Vierailujen aikana isä kertoo lapsille tuotantoeläimistä, niiden elinoloista tuotannossa sekä tarpeista, joita eläimillä on. Kirja on kirjoitettu lapsille soveltuvalla ja hauskalla tavalla.

Kirja alkaa osuvasti siitä, kun Aleksi toteaa, ettei ole kiinnostunut lähtemään haisevaan sikalaan eikä häntä kiinnosta haisevat elukat samalla rapsuttaen serkkunsa Tilda-koiraa. Toivottavasti jo kirjan alku herättää lapsia pohtimaan eläinkäsitystämme: miksi toiset eläimet koetaan arvokkaampina kuin toiset?

Erityisesti kirjassa pidin ”Isä kertoo” osioista, joissa kerrotaan millainen eläin on kyseessä ja millaista on kullekin eläinlajille tyypillistä käyttäytymistä. Osiot varmasti herättävät lapsia pohtimaan missä määrin tuotantoeläimet voivat tuotanto-oloissa toteuttaa lajilleen tyypillistä käyttäytymistä ja mitä tämä merkitsee eläinten hyvinvoinnin kannalta.

Kirjan lopussa Aleksi pohtii Emilian perheen kanssa mistä asioista rakentuu onnellinen elämä eläimelle. He tulevat lopputulokseen, että oikeastaan samoista asioista kuin ihmisten onnellisuus: hyvä ruoka, riittävä lepo, leikki, kaverit ja perhe. Toivon, että jokainen kirjan luettuaan pohtii millä tavoin voi itse omilla valinnoillaan vaikuttaa siihen, että eläimet voivat hyvin yhteiskunnassamme. 

P.S. Suosittelen kirjaa myös aikuisten luettavaksi!

Kirjaan tutustui Tiina L.