Metsäjumppaa koiralle

Koiran kuntosalissa tuoksuu metsä

Koirat kaipaavat tekemistä ja liikuntaa. Metsälenkkiin saa puhtia, kun siihen lisää pieniä kuntotehtäviä.
Näillä vinkeillä tuunatte metsästä koiran kuntosalin!

Kenelle?

Metsäkuntoilu sopii mille tahansa koiralle ikään tai rotuun katsomatta. Älä kuitenkaan vie toipilasta koiraa rankkoihin treeneihin!

Miksi metsään?

Metsän polut ovat mukavammat ja miellyttävämmät tassuille. Erilaiset esteet tekevät liikkumisesta antoisampaa ja tehokkaampaa.

Näin pääset alkuun!

Lämmittele koirasi kanssa kevyesti juosten. Kesällä keho lämpenee nopeammin, talvella verryttelyä tarvitaan pidempään.

Voimatreenien neljä vuodenaikaa

Kesällä ja alkusyksystä: Kahlaa mahaan asti ulottuvassa rantavedessä. Nivelet pitävät veden tuomasta vastuksesta. Siirry välillä rannalle rentoutumaan. Jatka taas! Toista harjoitus useamman kerran.

Syksy: Tarvo upottavassa sammalikossa ja varvikossa. Kokeile pehmeää ja haastavaa rahkasammal-alustaa.

Talvella: Kahlaa puolisääreen ulottuvassa pehmeässä lumessa. Poikkea välillä auratulle tielle palautumaan. Sitten taas hankeen! Toista harjoitus useamman kerran.

Kevät: Kävelytä koiraasi metsässä, jossa on paksuja oksia maassa. Älä anna koiran hypätä niiden yli vaan katso, että se astuu jokaiseen väliin. Toista reitti muutamia kertoja. Voit lisätä vaikeusastetta asettamalla oksia sikin sokin.

Keppijumppaa koiralle

Anna koirallesi raskas keppi kannettavaksi. Jos koira menettää mielenkiinnon keppiä kohtaan, voit välillä heittää sitä.

Kepin kantaminen vahvistaa ylävartaloa ja ryhtiä.


Hippa on parasta liikuntaa

Anna koirasi leikkiä muiden koirien kanssa. Leikki on parasta ryhmäliikuntaa.

Kantojoogaa

Houkuttele koirasi kannon päälle ja käännä sitä herkun avulla vasemmalta oikealle. Tee vaikeammalta tuntuvaan suuntaan useampi ympyrä. Seuraavaksi nostele jokaista tassua vuorotellen muutamaksi sekunniksi. Jos tämä sujuu hyvin, nostele nyt ristikkäisiä tassuja varovasti ja lyhyeksi aikaa. Toista muutamia kertoja.

Tasapainoile myös kaatuneiden puiden runkoja pitkin.

Pepputreeni

Kiipeä hitaasti kävellen tai ravaten pehmeää ylämäkeä. Tee matkalla muutamia ympyröitä tai kulje reunasta reunaan sik-sakia, niin loitontajat ja lähentäjät vahvistuvat. Kesällä voit kiivetä rinnepeltoa viistosti kummastakin alanurkasta vastakkaiseen ylänurkkaan.

Loppuverryttely

Jäähdyttele koiran kanssa hölkäten. Kotiovella tarjoa kuntoilijalle herkkuja niin, että se joutuu taivuttelemaan kylkiään saadakseen ne. Sisään päästyänne anna koiran rentoutua. Hiero kevyesti sen lihaksia ja pidä koko otus lämpimänä.

 

Tämän vinkin ELLU:lle lähetti Susanna Vartiainen, fysioterapeutti ja hyvien vinkkien jakaja.