Siilit talvihorroksessa

Marjukka saattelee siilit talviunille

Itä-Lapin eläinsuojeluvalvojalla on mielenkiintoinen ja harvinainen eläintenhoitoprojekti. Hän saattelee kuusi siiliä talvihorrokseen. Ensin suojattien on kuitenkin syötävä hyvin ja kerättävä painoa, jotta ne pärjäävät talvihorroksessa ja heräävät keväällä hyvävoipaisina. Myöhäiset poikaset päätyivät Marjukka Parviaiselle pahasti aliravittuina ja sairaita.
– Siilinpoikaset olivat tänne tullessaan alle puoli kiloisia ja niiden horrospainon pitää olla noin 700 grammaa, Marjukka kertoo.

Marjukka on rakentanut piharakennukseen siilien talvihorrostalon, johon pienet siilit siirretään, kunhan paino on noussut riittävästi.
Styrox-kopin sisälle tehdään jokaiselle oma pesä muovilaatikkoon ja niihinkin vielä pienempi nukkumapesä, jonne siilit voivat horrokseen vetäytyä. Yksilökopit ovat tarpeen, koska siilit ovat luonteeltaan erakoita. Kyhnyttäminen kylki kyljessä ei niille sovi, vaan horros voi häiriintyä ja siilit stressaantua, jos useampi siili on samassa pesässä. Siilit vaipuvat talvihorrokseen, kun ilma kylmenee nollan tienoolle. Keväällä ne heräävät kun lämpötila nousee ja pysyy plussan puolella.

Marjukan hoteissa olevat siilit palautetaan keväällä takaisin luontoon sinne mistä ne suojaan otettiinkin.
– Siilit ovat suojeltuja luonnonvaraisia eläimiä, eikä niitä saa ottaa lemmiksiksi. Niitä voi ottaa kiinni vain, jos ne vaativat välitöntä hoitoa kuten tässä tapauksessa tämä myöhäinen poikue, joka ei olisi selvinnyt talven yli ilman hoitoa, Marjukka Parviainen kertoo.

Siili on hyönteissyöjä ja pärjää normaalisti luonnossa omin avuin. Jos siilejä välttämättä haluaa ruokkia, niille ei missään nimessä saa antaa maitoa tai maitotuotteita, sillä siilit ovat laktoosi-intolerantikkoja. Kissan märkäruoka tai kunnolla liotettu kissan kuivaruoka, sekä keitetty kala ovat hyvää ruokaa siilille. Kalastakin vaalea kala on parempaa kuin punainen lohikala. Veteen keitetty kaurapuurokin täyttää siilin vatsaa, joskaan paljon ravintoa se ei siitä saa. Tavallista ruokajätettäkin voi tarjota, kunhan katsoo, ettei se ole mitään suolaista tai mausteista. Siili ei pysty jyrsimään, joten mitään kovaa purtavaa sille ei kannata antaa. Juotavaksi siilille käy vesi.

Luonnossa siili vetäytyy talvipesään rakennusten alle tai kuiviin lehtikasoihin. Jos itse haluaa siilille talvipesän rakentaa, pitäisi sen olla puulaatikko, jossa on harjakatto, ettei vesi pääse valumaan pesään. Laatikkoon sisälle voi laittaa kuivia lehtiä tai kuivaa heinää – ei kuitenkaan timoteitä tai olkia, sillä niistä siili saa hengitystieinfektion. Myös jyrsijöiden häkeissä käytettävä kuiva puru tai koirien koppilämmikkeenä käytettävä puukuitu sopivat hyvin pesälämmikkeeksi.